Szkolenia dla HoReCa

Wiele zmieniło się w ostatnich dziesięcioleciach w sektorze HoReCa. Coraz więcej punktów gastronomicznych może pochwalić się najwyższą jakością obsługi, jak i najwyższą jakością serwowanego pożywienia. O ile jednak z reguły przykłada się należytą wagę do karty win, czy oferty alkoholi mocnych, tak w przypadku piwa niekiedy nawet w wykwintnych restauracjach gościom oferuje się jedynie flagowe wyroby wielkich koncernów, których poziom niczym nie różni się od marketowych piw z najniższej półki. Ba! Wyroby te pomimo, że nawet będąc świeże i właściwie podane nie oferują zbyt wielu wrażeń smakowych, to jeszcze do tego bywają serwowane w niewłaściwy sposób, który dodatkowo degraduje ich walory.

Sytuacja ta jest tym bardziej zaskakująca, że piwo będąc niezwykle bogatym i różnorodnym trunkiem doskonale nadaje się do parowania z jedzeniem. Wydawałoby się więc, że właśnie restauracje powinny przykładać doń największą wagę. Nie sposób nie zauważyć, że w naszym kraju trwa obecnie bezprecedensowa piwna rewolucja, a z dostępnością różnorodnych piw i ilością browarów rzemieślniczych nigdy nie było jeszcze tak dobrze. Warto jednak pamiętać, że nie wszystko co mieni się „rzemieślniczym” bądź „regionalnym” jest zawsze produktem najwyższej jakości. Polska jest dopiero na samym początku owej rewolucji, niektóre browary nie ustrzegają się więc klasycznych błędów młodości. Tym bardziej, że wciąż popyt w tym segmencie rynku jest większy niż podaż, a ilość miłośników dobrego piwa jak i jego pozycja jako napoju alkoholowego cały czas rośnie.

Szkolenia oferowane przez naszą firmę sprawią, że obsługa lokalu zapozna się z bogactwem piwnych stylów, nauczy się jak poprawnie je serwować, a także jak wykrywać podstawowe wady piwa, które niekiedy je dyskwalifikują. Szkolenie składa się z trzech etapów, które można dowolnie łączyć, bądź wybrać tylko jeden z nich.

1. Serwowanie piwa

(czas trwania ok. 2 h)

Szkolenie obejmuje następujący zakres:
– dobór szkła
– temperatura podania
– sposoby nalewania
– eksploatacja instalacji wyszynkowej
– czym jest styl piwa?
– degustacja 4 popularnych stylów
– co dalej? (literatura, organizacje, certyfikaty)

2. Jak degustować piwo?

(czas trwania ok. 2:30 h)

Szkolenie obejmuje następujący zakres:
– techniki degustacyjne
– jakie parametry piwa podlegają ocenie?
– arkusz oceny wg. PSPD/BJCP
– deskryptory
– wspólna degustacja 8 stylów piwa

3. Najważniejsze aromaty w piwie (zaawansowane)

(czas trwania od 1:40 do 3 h, w zależności od wybranej opcji)

Szkolenie oparte na profesjonalnych próbkach sensorycznych (takich jak używane w trakcie paneli sensorycznych odbywających się w browarach), mające na celu zapoznanie uczestników z najczęściej wystepującymi związkami chemicznymi w piwie, m.in z podstawowymi wadami, jakie mogą wystąpić na różnych etapach jego produkcji, bądź przechowywania. Możliwy wariant z 10 różnymi próbkami lub z 20.

Udostępnij na: